Chinati Vergano
Italië / Piëmont / Asti
Eind de jaren '70 is Mauro begonnen met het maken van Chinato. Gedurende jaren heeft hij dit enkel voor familie en vrienden gedaan en is het pas na jaren proeven en testen dat hij ze in 2003 ook op de markt is beginnen brengen. Gezien de uiterst kleine productie is het nog steeds moeilijk om zijn producten te kunnen aankopen.Ondertussen zet zijn neef Tommaso de zaak verder, misschien resulteert dit ook wel in een beetje meer volume. In al zijn producten ga je merken dat ze steeds mooi in balans zijn: zoet, zuur, alcohol, aroma, …
De Chinato is gemaakt op basis van Barbarescowijn (Nebbiolo- druif) die gemengd wordt met een aromatisch extract op basis van diverse kruiden, waarbij het vooral de kinineschors (Cinchona Calisaya en Cinchona Succirubra) is die voor de bittere toets zorgt. Uiteraard zijn er nog diverse andere kruiden in gebruikt: gentiaan, kruidnagel, kardomom, kaneel, … Zeker eens te proberen bij een chocoladedessert.Een beetje uniek in zijn soort is de Luli, eigenlijk een chinatowijn, maar dan wit, op basis van de Moscatodruif. De bittere toets komt weerom van de kinine, maar daarnaast worden nog diverse andere ingrediënten gebruikt: sinaasappel-zeste, kaneel, vanille, … en dan die verrassende, uitbundige neus van de Moscatodruif!De Vermouth Bianco is gemaakt op basis van lokale wijnen (Cortese- en Moscatodruif) die gearomatiseerd worden met diverse kruiden: absint (die vooral voor de bittere toets zorgt), tijm, marjolein, …De Americano is eigenlijk een rode vermout, maar net dat tikkeltje bitterder, er is ook gentiaan in gebruikt, naast o.a. ook absint, zeste van bittere sinaasappel, …