Dolin - Suédois Dolin - 50 cl
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Suédois Dolin
50 cl - 31 %vol
Frankrijk - Aperitieven - Bitter
50 cl - 31 %vol
Frankrijk - Aperitieven - Bitter
Eigenlijk stamt de Suédois af van het levenselixir waar men sinds de oudheid naar op zoek was. In de 16e eeuw was het Paracelsus, een (controversieel) arts en theoloog uit die tijd, die het recept voor dit drankje "Elixir ad vitam longam" reactualiseerde. Het recept werd in Zweden opgepikt en daar eind van de 18e eeuw door een Zweedse dokter gecommercialiseerd, vandaar de naam "Suédois". Op basis van die ingrediëntenlijst creëerde Joseph Chavasse, oprichter van Dolin, rond 1821 zelf zijn recept.
Belangrijke ingrediënten zijn o.a.: Mirre, Aloë Vera, Gentiaan, Rheum Palmatum (Rabarbersoort), Sinaasappel, Agaric (soort paddenstoel), …
Deze bitterzoete kruidenlikeur, vergelijkbaar met een Italiaanse amaro, wordt vooral als digestief gedronken. Zeker ook eens, gegarneerd met een sinaasappelzeste, "On the rocks" te proberen. Hij schittert ook als ingrediënt in diverse cocktails, bijvoorbeeld een Hanky Panky.
Proefnota's Dolin:
"An old time remedy!"
"Created in the 16th century by the famous Paracelsus, this bitter digestive liqueur proved to have so many medicinal properties that a Swedish doctor began to produce it under the name "Elixir du Suédois" (the Swedish Elixir) and used it to heal all kinds of ailments. Later, Dolin created their own formula for the miracle drink, making the Dolin Suedois elixir a reference in the field. Myrrh, gentian and orange are some of the ingredients of this bitter whose use has now gone beyond being a grandmother's remedy to being a delicious bitter used in popular cocktails around the world.
The science of herbalism gives liqueurs like the Elixir du Suédois properties that are tonic and digestive but that are above all gustatory. The maceration of a dozen botanicals in liquor gives it a powerful, bitter and grassy taste that is appreciated by connoisseurs who savor a small glass of it or even pour some on a sugar cube to help digest after a big meal. While some continue to use it for medicinal purposes, Dolin's Elixir du Suédois has gained in popularity for new more modern uses - incorporated into cocktails in fashionable bars where it is an original bitter with hints of camphor and gentian."