Entre-Deux-Monts
Belgë / Heuvelland / Westouter
Het domein Entre-Deux-Monts vind je terug in het glooiende Heuvelland in het zuiden van West-Vlaanderen bijna op de grens met Frankrijk. Het is gelegen tussen de Rodeberg en de Zwarteberg, vandaar de naam. De nabijheid van de Noordzee zorgt ervoor dat de zomers net een beetje minder warm zijn en de winters net een beetje milder. Het merendeel van de wijngaarden is aangeplant op de zuidelijke flank van de Rodeberg op een ondergrond van vooral zandleem met ijzerzandsteen en silex in vermengd.
Grootvader Jean Bacquaert was eigenaar van de landerijen waar voordien, sinds 1950, tabak werd geteeld, zoon Yves was wijnhandelaar en gaf de passie voor wijn door aan kleinzoon Martin die een opleiding voor wijnbouwer-wijnmaker in Montpellier en Bordeaux volgde. In 2004 werden de eerste 3 ha Kerner- en Pinot Gris-wijnstokken aangeplant, ondertussen is dit 18 ha geworden met o.a. ook nog volgende rassen: Chardonnay, Pinot Auxerrois, Pinot Noir en Acolon.
De gekozen variëteiten en het samenspel van het eerder koele klimaat, de bodem, de oriëntatie, … kortom het terroir, resulteren in frisse, elegante en aromatische wijnen.
Bij Entre-Deux-Monts wordt er ook flink ingezet op duurzame wijnbouw:
- ontbladeren, groene oogst, 5 km streekeigen hagen en inzaaien van bloemenmengsels om natuurlijke predatoren aan te trekken, inzaaien van gras tegen erosie, gebruik van compost.
- minimalisering van ecologische voetafdruk (Certificatie Carbon Footprint door Ecolife te Leuven): zonnepanelen, gebruik van regenwater, gerecycleerd karton voor de dozen van de wijn, gebruik van lichte wijnflessen, verregaande isolatie van de gebouwen, verhakselen en hergebruik van snoeihout, combineren van verschillende acties in de wijngaard om verbruik van diesel te minimaliseren.
Wist je dat de Belgische wijnen, vooraleer ze de vermelding BOB (beschermde oorsprongsbenaming) of BGA (beschermde geografische aanduiding) mogen dragen onderworpen worden aan diverse testen: zowel een “blinde” organoleptische test door een Erkenningscommissie (deze is samengesteld uit 18 specialisten uit de verschillende disciplines die met wijn te maken hebben) evenals diverse chemische analyses door een erkend labo (bv. het Institut Viti-Vinicole in Remich (LU)).